Раніше вважалося, що помірне вживання алкоголю може бути корисним. Однак, з розвитком наукових досліджень, ми отримали більш точне розуміння впливу алкоголю на здоров'я, особливо у контексті раку.

Про це повідомляється у статті на сайті The Conversation.

Нещодавно опублікований звіт Американської асоціації з дослідження раку підкреслив складний зв'язок між алкоголем і раком, проливши світло на цю проблему.

Згідно з цим звітом, 40% випадків раку можна пов'язати з "модифікованими факторами ризику", тобто з факторами, які ми можемо контролювати. Вживання алкоголю є одним з основних таких факторів.

Шість видів раку асоційовані з вживанням алкоголю: рак голови та шиї, рак стравоходу, рак печінки, рак грудей, колоректальний рак та рак шлунка.

Статистика є тривожною. У 2019 році більше одного з 20 випадків раку на Заході було пов'язано з вживанням алкоголю, і цей показник зростає.

Це викликає сумніви щодо поширеного сприйняття алкоголю як нешкідливого соціального засобу і ґрунтується на декількох добре підготовлених дослідженнях, які встановлюють зв'язок між вживанням алкоголю та ризиком раку.

Це стосується не тільки сучасності, але й майбутнього. Звіт підкреслює занепокоюючу тенденцію зростання захворюваності на деякі види раку серед молодих людей.

Зокрема, зростання захворюваності на колоректальний рак на ранніх стадіях серед людей до 50 років викликає особливе занепокоєння. Звіт вказує на щорічне зростання на 1,9% між 2011 і 2019 роками.


Це історія-застереження з потенціалом для оптимістичного завершення. Відмінно від багатьох факторів ризику розвитку раку, споживання алкоголю - це фактор, який ми можемо контролювати. Зменшення чи відмова від алкоголю може знизити ризик, надаючи можливість впливати на перебіг часто непередбачуваної хвороби.

Залежність ризику розвитку раку від алкоголю зазвичай пропорційна до дози, що означає, що вищий рівень споживання пов'язаний з вищим ризиком. Навіть незначне чи помірне вживання алкоголю асоціюється з підвищеним ризиком певних типів раку, включаючи рак молочної залози.

Однак важливо пам’ятати, що хоча алкоголь підвищує ризик раку, це не означає, що кожен, хто п’є, захворіє на рак. Багато факторів сприяють розвитку раку.

Коли ми п’ємо, наш організм розщеплює алкоголь на ацетальдегід, речовину, яка може пошкодити нашу ДНК, структуру наших клітин. Це означає, що алкоголь потенційно може переписати нашу ДНК і створити зміни, які називаються мутаціями, які, у свою чергу, можуть спричинити рак.

І хоча деякі дослідження показали, що червоне вино може мати захисний ефект від певних захворювань, немає чітких доказів того, що воно допомагає запобігти раку.

Потенційні ризики вживання алкоголю, ймовірно, переважують будь-які потенційні переваги.

Висновок не в тому, що ми ніколи не повинні насолоджуватися келихом вина чи пива з друзями. Скоріше мова йде про усвідомлення потенційних ризиків і прийняття рішень, які відповідають нашим цілям у сфері охорони здоров’я. Йдеться про поміркованість, уважність і обґрунтоване прийняття рішень.

Читайте також: Авіакомпанія LOT змусила інваліда-кореспондента повзти до туалета в літаку 

Алкоголь має багато наслідків не тільки в тому, що викликає рак. Нещодавнє велике дослідження за участю понад 135 000 людей похилого віку у Великій Британії показало, що чим більше люди п’ють, тим вищий ризик смерті від будь-якої причини.

Ці та подібні висновки підкреслюють важливість обізнаності та освіти громадськості щодо потенційних ризиків, пов’язаних із вживанням алкоголю. 

Post a Comment