Додавання цукру у раціон

 Споживання великої кількості їжі з додаванням цукру може гіперактивно впливати на біологічний годинник організму, навіть якщо інша частина дієти залишається здоровою. 

Одне нове дослідження, проведене серед 342 чорношкірих жінок середнього віку, виявило, що ті, хто споживає багато доданого цукру, мають клітини, які виглядають «старшими». Ці результати можуть допомогти зрозуміти, чому деякі люди старіють швидше або повільніше за інших, які прожили однакову кількість років, і важливість споживання цукру як фактора, який часто ігнорують. 

За словами науковця з харчових продуктів Барбари Ларайя з Каліфорнійського університету в Берклі, згідно з результатами її дослідження, виключення 10 грамів доданого цукру щодня може бути еквівалентно поверненню біологічного годинника на 2,4 місяці назад при тривалому дотриманні цієї практики.

На додаток до випадкових мутацій, наша ДНК може накопичувати менш постійні зміни з часом. Ці так звані епігенетичні зміни часто діють як хімічні замки, дезактивуючи гени та змінюючи спосіб вираження генетичного коду організму на певний час.

Набір тимчасових змін називається епігенетичним годинником і може бути корисним способом вгадати справжній біологічний вік людини. Вчені можуть прочитати епігенетичні зміни, щоб краще зрозуміти, скільки років клітині та яких ушкоджень чи стресів вона зазнала.

Дієта, спосіб життя, генетика та захворювання, як відомо, впливають на те, як швидко цокає епігенетичний годинник людини.

Отримані дані свідчать про те, що доданий цукор може змінити епігенетичні перемикання, пов’язані зі старінням, швидше, ніж більш здорова їжа може вимкнути їх, незалежно від того, чи присутні також здорові поживні речовини.

У середньому жінки, які брали участь у дослідженні, їли трохи більше 60 грамів цукру на день, хоча деякі їли більше 300 грамів на день.

На перспективу Американська кардіологічна асоціація рекомендує обмежити доданий цукор приблизно до 25 грамів для жінок і 36 грамів для чоловіків, визначаючи їх як додаткову порцію сиропу або солодощів, які додають у їжу під час приготування, на додаток до вмісту природних моносахаридів і дисахаридів. .

Отримані дані свідчать про те, що доданий цукор може значно прискорити старіння клітин. Але важливо зазначити, що це дослідження базується лише на даних про їжу, зібраних протягом трьох днів поспіль, і одному мазку зі слини.

Дослідження було опубліковано в JAMA Network Open.

Post a Comment